Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym
Składniki:
4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500g)
1 cm imbiru drobno posiekany
2 cebulki dymki drobno posiekane
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki białego octu
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Ułożyć rybę w parowniku w jednej warstwie (ja mam mały parownik wiec musiałem pociąć filet na kawałki).
2. Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).
3. Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż zgęstnieje.
4. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.
|
|
CIASTO MARCHEWKOWE GOTOWANE NA PARZE
Przepis podstawowy pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko" P. Bikonta. Poza faktem, że ciasto zostało przeze mnie ugotowane, nie upieczone, wprowadziłam jeszcze kilka niewielkich zmian.
Marchew- 1 szklanka drobno startej(nie ugniatamy, nie odciskamy soku)
Mąka pszenna- 1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista- 1/2 szklanki
Fruktoza- 3/4 szklanki (można dodać mniej jeżeli marchew jest b.słodka)
Olej kukurydziany( lub inny roślinny nie aromatyczny)- niecała 1/2 szklanki
Mleko 0,5%- 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
Soda- 1 łyżeczka
Cynamon- 1 łyżeczka
Jajko- 3
Sól- szczypta
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę do momentu powstania bąbelków. Ja gotowałam ciasto w foremce aluminiowej przez 1,5 godz.
|
|
NA PARZE GOTOWANE DROBIOWE ROLADKI Z NADZIENIEM GRUSZKOWO- MIĘTOWYM
Porcja- 2 roladki:
Filet z kurczaka- 1/2
Gruszka- 1/2 twardej gruszki
Świeża mięta- ok.5 listków
Musztarda miodowa - 2 łyżki
Miód wielokwiatowy- 2 łyżki
Oliwa z oliwek- 3-4 łyżki
Sól- do smaku
Ziemniaki młode- 6 sztuk
Połówkę fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Gruszkę obieramy i kroimy w paski. Musztardę, miód i oliwę mieszamy dokładnie.Ziemniaki obieramy i myjemy.Wstawiamy do parowaru na 40min. Po środku części fileta układamy gruszkę i listki mięty, wzdłuż.Zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkę tak żeby wszystko było spójne i nie rozpadło się w naczyniu, w parowarze. Kładziemy roladki w parowarze. W moim przypadku na specjalnej tacce przeznaczonej do gotowania dań w sosie. Jeśli dysponujemy taką tacką to polewamy roladki przygotowanym wcześniej sosem i gotujemy je 25min,czyli "dorzucamy" podczas kiedy gotują nam się ziemniaki. W sytuacji braku tacki możemy je ugotować normalnie a sos podgrzać w garnku, choć na zimno też jest fajny.
|
|
Roladki z kurczaka z serem feta na roszponce.
Bardzo ciekawy przepis na stosunkowo proste, ale robiące wrażenie roladki z kurczaka z serem feta, marynowaną papryką, oblane włoskim sosem z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego i podane na roszponce. Jest czym nacieszyć oczy a potrawa smakuje super!
polędwiczki z kurczaka (do kupienia w wielu supermarketach), można śmiało użyć także pokrojonych piersi z kurczaka, ilość zależna od porcji, które chcemy przygotować
papryka świeża (1 sztuka) lub słoik marynowanej papryki
ser typu feta (1 opakowanie)
roszponka (1 opakowanie)
oliwa z oliwek
mieszanka ziół włoskich (oregano, tymianek, bazylia etc.)
ocet balsamiczny
pieprz i sól
potrzebować będziemy jeszcze wykałaczek
Polędwiczki z kurczaka delikatnie rozbijamy (najlepiej zrobić to ręką, nie używajmy normalnego tłuczka bo nie będzie co zbierać http://gotowanienaparze.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif ). Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (nie za dużo bo feta sama w sobie jest dosyć słona).
Na przygotowane polędwiczki z kurczaka kładziemy niewielką porcję sera feta i cienko pokrojoną paprykę – składniki kładziemy na jednym z brzegów. Polendwiczkę zwijamy zaczynając od brzegu, na którym leżą składniki (tak żeby znalazły się one w środku) formujemy roladkę, którą przekłuwamy wykałaczką. Przygotowane roladki z wierzchu delikatnie solimy (pamiętamy o fecie) i dodajemy odrobinę pieprzu, wszystkie układamy w parowarze (czy innym naczyniu do gotowania na parze).
Gotujemy je około 20 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. W tym czasie zajmujemy się resztą potrawy. Na talerze wykładamy umyta roszponkę, przygotowujemy sos: do kubka wlewamy trochę oliwy, dodajemy do niej ocet balsamiczny (w proporcji 3 porcje oliwy na 1 porcję octu) dosypujemy nasze zioła (zamiast własnoręcznie przyrządzonego sosu możemy użyć gotowego sosu włoskiego do sałatek z saszetki, nie zapomnijmy tylko dodać odrobiny octu balsamicznego).
Roladki po ugotowaniu wyjmujemy, usuwamy wykałaczki (po ugotowaniu roladki są już zwięzłe), układamy je na roszponce. Na wierzch kruszymy odrobinę sera feta i polewamy sosem (najlepiej użyć do tego łyżki).
Gotowe, potrawę serwować z bagietką, smacznego!
|
|
Okoń w maśle orzechowym
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 35 dag okonia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, grubo pokroić i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na liściach szpinaku. Gotować na parze około 10 min. W tym czasie podgrzać olej i masło, wrzucić na tłuszcz mielone orzechy. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawać na podgrzanych talerzach, polać masłem orzechowym. Szpinak przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułożyć obok ryby.
|
|
Zawijasy z niespodzianką
porcje schabu (kotlety)
pieczarki (tyle ile kotletów)
czosnek granulowany
sól
tymianek suszony
pieprz z młynka
papryka ostra
wykałaczki
Kotlety rozbijamy bardzo cienko. Przyprawiamy przyprawami. W każdą porcję zawijamy kapelusz pieczarki. Spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze do miękkości ok. 20 min.
Smacznego!
Przepis jest banalny w wykonaniu, dietetyczny a przy tym bardzo smaczny. Roladki fantastycznie komponują się z warzywami z parowaru i stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kalorycznych i tłustych schabowych w panierce. Do środka roladki można włożyć wiórka masła lub świeże zioła, dzięki temu nadamy daniu nowy wymiar. Można podawać z ulubionym sosem np. na bazie jogurtu.
|
|
Rajski przysmak
Skusi nie tylko Adama w Edenie (wersja dla kobiet ).
Szybkie, proste danie, a może być w wielu odsłonach i zawsze wychodzi.
Często robiłam to za czasów studenckich, jak już nic nie było w lodówce, a jeść coś trzeba było
Do "parownika" wrzucić ryż, później jakieś starte na dużych oczkach owoce (najczęściej to były jabłka, gruszki czy co jest pod ręką) i dodajemy rodzynki, wiórki kokosowe, morele, orzechy (generalnie to różne wersje i nie wszystko na raz). Z przypraw to cynamon, goździki lub po prostu przyprawę do piernika lub grzańca.
Można jeść bez opamiętania (zwłaszcza te "tłuste" od soku z owoców rodzynki)
A jak pachnie...
Próbowałam to robić w formie zapiekanki, ale na parze wychodzi nieziemsko
|
|
Nadziewana pierś z kurczaka gotowana na parze.
Do przygotowania potrzebujemy jedną podwójną pierś z kurczaka,ćwiartkę czerwonej papryki,pół małej cebuli pokrojonej w kostkę,10 dag zielonej fasolki szparagowej, świeżego bakłażana i cukini oraz 1,5 łyżki oliwy z oliwek,1 ząbek czosnku,10 dag masła sól,pieprz,zioła prowansalskie i pół kulki mozzarelli.
Przygotowanie rozpoczynamy od sporządzenia marynaty z oliwy z oliwek,rozgniecionego czosnku oraz soli i pieprzu wedle uznania.W dokładnie zamieszanej marynacie mięso marynujemy w lodówce przez 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na maśle cebulę,kroimy mozzarellę w kostkę a pozostałe warzywa gotujemy na parze.Ugotowane warzywa również kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą oraz serem.Farsz przyprawiamy ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem.Po 2 godzinach piersi z kurczaka wyciągamy z lodówki,kroimy na 2 częsci a w każdej z nich nacinamy otwór.Tak przygotowaną pierś faszerujemy i gotujemy na parze przez ok 15 min.Podajemy z bukietem sałat i pieczonymi ziemniakami.
Bon appetit !
|
|
Kiedy będą ogłoszone wyniki ?
|
|
kiedy?
|
|
już nie mogę się doczekać super parowara,narazie wirtualnie a może nie?
|
|
Przedłużamy konkurs
Do piątku 1 lutego 2013 możecie nadsyłać przepisy.
??????????????????????????
|
|
Pstrąg z ziemniaczkami i fasolką szparagową
Wypatroszyc i umyć pstrąga. Siekamy natkę peitruszki i meiszamy z masłem i 3 ząbkami posiekanego czosnku, ziołami prowensalkimi, sola i pieprzem. NAcieramy pstrąga mieszkanką łącznie ze środkiem ryby. W środek ryby wkładamy dodatkowo natkę pietruszki i duzo plasterków pokrojonej cytryny.Pstrąga układamy na foli aluminiowej polewamy oliwą i do parowaru na około max 30 min.
Osobno przygotowujemy ziemniaczki młode obranę z masełkiem, solą, czosnkiem i rozmarynem i też do parowaru.
Ostatnim dodatkiem do rybki jest fasolką szparagowa, ugotowaną, usmazoną na masełku i w bułce tartej posypane solą.
Baaardzo dobre,
Polecam
Anna Iwanek
505830889
|
|
Ciasto czekoladowe z wanilią.
4 porcje, czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 35-40 minut.
Składniki: 125 g czekolady, 125 g masła, 4 jajka, 1/2 szklanki (100g) cukru, 1/2 szklanki (100g) mąki, szczypta wanilii.
Przygotowanie: Pokryć miskę na ryż cienką warstwą oleju. Oddzielić żółtka od białek. Roztopić masło i czekoladę. Połączyć, dodać żółtka i ubić na konsystencję piany. Do tego dodać cukier, mąkę i białka wcześniej ubite na sztywną pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać szczyptę wanilii lub wlać kilka kropli zapachu waniliowego do dolnej części parowara i dolać wodę do poziomu "Max". Nalać masę do miski na ryż i wstawić ją do parowara. Gotować przez 35 do 40 minut. Zostawić do ochłodzenia. Wyjąć z formy. Serwować z budyniem waniliowym.
|
|
Dorsz w kapuście kiszonej.
4 porcje, czas przygorowania: 20 minut, czas gotowania: 15 minut.
Składniki: 4 x 150 g filetów z dorsza, 400 g ugotowanej kapusty kiszonej, 4 duże liście kapusty, 60 g masła, 1 cytryna, 100 g skwarek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Blanszować liście kapusty w całości we wrzącej wodzie przez 5 minut, następnie odsączyć. Wymieszać skwarki z dobrze odsączoną kapustą kiszoną. Przyprawić. Na każdym liściu kapusty umieścić filet z dorsza, kapustę kiszoną, plasterek cytryny i łyżeczkę masła. Przyprawić. Zawinąć całość w liść kapusty. Każdy liść kapusty wraz z farszem zawinąć w papier pergaminowy wielkości 30 x 30 cm (spiąć paczuszkę wykałaczką, żeby liście kapusty się nie rozchyliły). Napełnić zbiornik na wodę do maksimum i włożyć paczuszki do dolnego pojemnika. Włączyć urządzenie i gotować przez 15 minut. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze i ze śmietaną.
|
|
Jabłka na parze z miodem i rumem
Jabłka myjemy , odkrajamy "czapeczke".
Wydrążamy środek ( nie cały , głównie ogryzek )
W wydrążenie wlewamy miód tak żeby zajmował ponad połowe wydrążenia.
Dodajemy szczyptę cynamonu można wrzucić rodzynkę , resztę zalewamy rumem.
Nakładamy czapeczkę.
Układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze.
Do wody w której będą parowały się jabłka można dodać 2 łyżki rumu.
W zależności od wielkości i gatunku jabłek parujemy koło 20 min
( sprawdzając co jakiś czas )
Gotowe posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Jabłuszka można też upiec w piekarniku w 200 st przez około 15 min
|
|
Klopsiki jarskie
1mały kalafior, 1 jajko, kostka rosołowa, 6 jajek na twardo, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 bułka, sól , pieprz
bułkę namoczyć z kostką rosołową, wycisnąć
cebulę pokroić i zeszklić
pozostałe składniki zmiksować
wszystko połączyć, wymieszać, formować małe kulki
gotować na parze ok. 20 min
można z innymi warzywami pokrojonymi w słupki
Zrobić podwójną porcję, bo szybko znikają
|
|
Filet z piersi kaczki z brzoskwinią.
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 4 świeże lub konserwowe brzoskwinie
- 1 szalotka
- 1 pomarańcza
- 40ml (10 małych łyżeczek) portugalskiego wina porto
- 4 goździki
- sól i pieprz
4 porcje,czas przygotowania ok.30 minut
Posiekać szalotkę.Obrać brzoskwinie i pokroić je na plasterki.Wycisnąć pomarańczę.Przekroić każdą z piersi na dwie połówki(kroić wzdłuż piersi) tak aby powstały 4 części.Usunąć tłuszcz.Wyciąć 4 kwadraty papieru o wymiarach 25x25 cm.Na środku każdego kawałka papieru ułożyć posiekaną szalotkę,pierś z kaczki,pokrojone brzoskwinie i jeden goździk.Dokładnie złożyć papier na kształt paczki.Do środka wlać trochę soku pomarańczowego i 2 małe łyżeczki porto.Doprawić solą i pieprzem.Paczki włożyć do niższych i górnych pojemników i gotować przez 10 minut.Wyjąć goździk przed podaniem.Smacznego.
|
|
Kiedy można się spodziewać rozwiązania konkursu?
|
|
juz jest rozwiazany oszukany,, bo wiosenne smaki byly brane ;pod uwage
|
Strona 7 z 8
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|