Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa

Utworzony przez jadwiga, 1 lutego 2013 r. o 11:40
Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym Składniki: 4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500g) 1 cm imbiru drobno posiekany 2 cebulki dymki drobno posiekane Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 1 1/2 łyżeczki białego octu 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. Ułożyć rybę w parowniku w jednej warstwie (ja mam mały parownik wiec musiałem pociąć filet na kawałki). 2. Posypać równo imbirem. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). 3. Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż zgęstnieje. 4. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTO MARCHEWKOWE GOTOWANE NA PARZE Przepis podstawowy pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko" P. Bikonta. Poza faktem, że ciasto zostało przeze mnie ugotowane, nie upieczone, wprowadziłam jeszcze kilka niewielkich zmian. Marchew- 1 szklanka drobno startej(nie ugniatamy, nie odciskamy soku) Mąka pszenna- 1 szklanka Mąka pszenna pełnoziarnista- 1/2 szklanki Fruktoza- 3/4 szklanki (można dodać mniej jeżeli marchew jest b.słodka) Olej kukurydziany( lub inny roślinny nie aromatyczny)- niecała 1/2 szklanki Mleko 0,5%- 1/2 szklanki Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Soda- 1 łyżeczka Cynamon- 1 łyżeczka Jajko- 3 Sól- szczypta Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę do momentu powstania bąbelków. Ja gotowałam ciasto w foremce aluminiowej przez 1,5 godz.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NA PARZE GOTOWANE DROBIOWE ROLADKI Z NADZIENIEM GRUSZKOWO- MIĘTOWYM Porcja- 2 roladki: Filet z kurczaka- 1/2 Gruszka- 1/2 twardej gruszki Świeża mięta- ok.5 listków Musztarda miodowa - 2 łyżki Miód wielokwiatowy- 2 łyżki Oliwa z oliwek- 3-4 łyżki Sól- do smaku Ziemniaki młode- 6 sztuk Połówkę fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Gruszkę obieramy i kroimy w paski. Musztardę, miód i oliwę mieszamy dokładnie.Ziemniaki obieramy i myjemy.Wstawiamy do parowaru na 40min. Po środku części fileta układamy gruszkę i listki mięty, wzdłuż.Zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkę tak żeby wszystko było spójne i nie rozpadło się w naczyniu, w parowarze. Kładziemy roladki w parowarze. W moim przypadku na specjalnej tacce przeznaczonej do gotowania dań w sosie. Jeśli dysponujemy taką tacką to polewamy roladki przygotowanym wcześniej sosem i gotujemy je 25min,czyli "dorzucamy" podczas kiedy gotują nam się ziemniaki. W sytuacji braku tacki możemy je ugotować normalnie a sos podgrzać w garnku, choć na zimno też jest fajny.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Roladki z kurczaka z serem feta na roszponce. Bardzo ciekawy przepis na stosunkowo proste, ale robiące wrażenie roladki z kurczaka z serem feta, marynowaną papryką, oblane włoskim sosem z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego i podane na roszponce. Jest czym nacieszyć oczy a potrawa smakuje super! polędwiczki z kurczaka (do kupienia w wielu supermarketach), można śmiało użyć także pokrojonych piersi z kurczaka, ilość zależna od porcji, które chcemy przygotować papryka świeża (1 sztuka) lub słoik marynowanej papryki ser typu feta (1 opakowanie) roszponka (1 opakowanie) oliwa z oliwek mieszanka ziół włoskich (oregano, tymianek, bazylia etc.) ocet balsamiczny pieprz i sól potrzebować będziemy jeszcze wykałaczek Polędwiczki z kurczaka delikatnie rozbijamy (najlepiej zrobić to ręką, nie używajmy normalnego tłuczka bo nie będzie co zbierać http://gotowanienaparze.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif ). Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (nie za dużo bo feta sama w sobie jest dosyć słona). Na przygotowane polędwiczki z kurczaka kładziemy niewielką porcję sera feta i cienko pokrojoną paprykę – składniki kładziemy na jednym z brzegów. Polendwiczkę zwijamy zaczynając od brzegu, na którym leżą składniki (tak żeby znalazły się one w środku) formujemy roladkę, którą przekłuwamy wykałaczką. Przygotowane roladki z wierzchu delikatnie solimy (pamiętamy o fecie) i dodajemy odrobinę pieprzu, wszystkie układamy w parowarze (czy innym naczyniu do gotowania na parze). Gotujemy je około 20 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. W tym czasie zajmujemy się resztą potrawy. Na talerze wykładamy umyta roszponkę, przygotowujemy sos: do kubka wlewamy trochę oliwy, dodajemy do niej ocet balsamiczny (w proporcji 3 porcje oliwy na 1 porcję octu) dosypujemy nasze zioła (zamiast własnoręcznie przyrządzonego sosu możemy użyć gotowego sosu włoskiego do sałatek z saszetki, nie zapomnijmy tylko dodać odrobiny octu balsamicznego). Roladki po ugotowaniu wyjmujemy, usuwamy wykałaczki (po ugotowaniu roladki są już zwięzłe), układamy je na roszponce. Na wierzch kruszymy odrobinę sera feta i polewamy sosem (najlepiej użyć do tego łyżki). Gotowe, potrawę serwować z bagietką, smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Okoń w maśle orzechowym - 20 dag mrożonych liści szpinaku - 35 dag okonia - sok z 1 cytryny - sól i pieprz - 3 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 3 łyżki mielonych orzechów laskowych - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, grubo pokroić i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na liściach szpinaku. Gotować na parze około 10 min. W tym czasie podgrzać olej i masło, wrzucić na tłuszcz mielone orzechy. Dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawać na podgrzanych talerzach, polać masłem orzechowym. Szpinak przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułożyć obok ryby.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zawijasy z niespodzianką porcje schabu (kotlety) pieczarki (tyle ile kotletów) czosnek granulowany sól tymianek suszony pieprz z młynka papryka ostra wykałaczki Kotlety rozbijamy bardzo cienko. Przyprawiamy przyprawami. W każdą porcję zawijamy kapelusz pieczarki. Spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze do miękkości ok. 20 min. Smacznego! Przepis jest banalny w wykonaniu, dietetyczny a przy tym bardzo smaczny. Roladki fantastycznie komponują się z warzywami z parowaru i stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kalorycznych i tłustych schabowych w panierce. Do środka roladki można włożyć wiórka masła lub świeże zioła, dzięki temu nadamy daniu nowy wymiar. Można podawać z ulubionym sosem np. na bazie jogurtu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rajski przysmak Skusi nie tylko Adama w Edenie (wersja dla kobiet ). Szybkie, proste danie, a może być w wielu odsłonach i zawsze wychodzi. Często robiłam to za czasów studenckich, jak już nic nie było w lodówce, a jeść coś trzeba było Do "parownika" wrzucić ryż, później jakieś starte na dużych oczkach owoce (najczęściej to były jabłka, gruszki czy co jest pod ręką) i dodajemy rodzynki, wiórki kokosowe, morele, orzechy (generalnie to różne wersje i nie wszystko na raz). Z przypraw to cynamon, goździki lub po prostu przyprawę do piernika lub grzańca. Można jeść bez opamiętania (zwłaszcza te "tłuste" od soku z owoców rodzynki) A jak pachnie... Próbowałam to robić w formie zapiekanki, ale na parze wychodzi nieziemsko
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nadziewana pierś z kurczaka gotowana na parze. Do przygotowania potrzebujemy jedną podwójną pierś z kurczaka,ćwiartkę czerwonej papryki,pół małej cebuli pokrojonej w kostkę,10 dag zielonej fasolki szparagowej, świeżego bakłażana i cukini oraz 1,5 łyżki oliwy z oliwek,1 ząbek czosnku,10 dag masła sól,pieprz,zioła prowansalskie i pół kulki mozzarelli. Przygotowanie rozpoczynamy od sporządzenia marynaty z oliwy z oliwek,rozgniecionego czosnku oraz soli i pieprzu wedle uznania.W dokładnie zamieszanej marynacie mięso marynujemy w lodówce przez 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na maśle cebulę,kroimy mozzarellę w kostkę a pozostałe warzywa gotujemy na parze.Ugotowane warzywa również kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą oraz serem.Farsz przyprawiamy ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem.Po 2 godzinach piersi z kurczaka wyciągamy z lodówki,kroimy na 2 częsci a w każdej z nich nacinamy otwór.Tak przygotowaną pierś faszerujemy i gotujemy na parze przez ok 15 min.Podajemy z bukietem sałat i pieczonymi ziemniakami. Bon appetit !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kiedy będą ogłoszone wyniki ?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
kiedy?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
już nie mogę się doczekać super parowara,narazie wirtualnie a może nie?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przedłużamy konkurs Do piątku 1 lutego 2013 możecie nadsyłać przepisy. ??????????????????????????
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pstrąg z ziemniaczkami i fasolką szparagową Wypatroszyc i umyć pstrąga. Siekamy natkę peitruszki i meiszamy z masłem i 3 ząbkami posiekanego czosnku, ziołami prowensalkimi, sola i pieprzem. NAcieramy pstrąga mieszkanką łącznie ze środkiem ryby. W środek ryby wkładamy dodatkowo natkę pietruszki i duzo plasterków pokrojonej cytryny.Pstrąga układamy na foli aluminiowej polewamy oliwą i do parowaru na około max 30 min. Osobno przygotowujemy ziemniaczki młode obranę z masełkiem, solą, czosnkiem i rozmarynem i też do parowaru. Ostatnim dodatkiem do rybki jest fasolką szparagowa, ugotowaną, usmazoną na masełku i w bułce tartej posypane solą. Baaardzo dobre, Polecam Anna Iwanek 505830889
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ciasto czekoladowe z wanilią. 4 porcje, czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 35-40 minut. Składniki: 125 g czekolady, 125 g masła, 4 jajka, 1/2 szklanki (100g) cukru, 1/2 szklanki (100g) mąki, szczypta wanilii. Przygotowanie: Pokryć miskę na ryż cienką warstwą oleju. Oddzielić żółtka od białek. Roztopić masło i czekoladę. Połączyć, dodać żółtka i ubić na konsystencję piany. Do tego dodać cukier, mąkę i białka wcześniej ubite na sztywną pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać szczyptę wanilii lub wlać kilka kropli zapachu waniliowego do dolnej części parowara i dolać wodę do poziomu "Max". Nalać masę do miski na ryż i wstawić ją do parowara. Gotować przez 35 do 40 minut. Zostawić do ochłodzenia. Wyjąć z formy. Serwować z budyniem waniliowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dorsz w kapuście kiszonej. 4 porcje, czas przygorowania: 20 minut, czas gotowania: 15 minut. Składniki: 4 x 150 g filetów z dorsza, 400 g ugotowanej kapusty kiszonej, 4 duże liście kapusty, 60 g masła, 1 cytryna, 100 g skwarek, sól, pieprz. Przygotowanie: Blanszować liście kapusty w całości we wrzącej wodzie przez 5 minut, następnie odsączyć. Wymieszać skwarki z dobrze odsączoną kapustą kiszoną. Przyprawić. Na każdym liściu kapusty umieścić filet z dorsza, kapustę kiszoną, plasterek cytryny i łyżeczkę masła. Przyprawić. Zawinąć całość w liść kapusty. Każdy liść kapusty wraz z farszem zawinąć w papier pergaminowy wielkości 30 x 30 cm (spiąć paczuszkę wykałaczką, żeby liście kapusty się nie rozchyliły). Napełnić zbiornik na wodę do maksimum i włożyć paczuszki do dolnego pojemnika. Włączyć urządzenie i gotować przez 15 minut. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze i ze śmietaną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jabłka na parze z miodem i rumem Jabłka myjemy , odkrajamy "czapeczke". Wydrążamy środek ( nie cały , głównie ogryzek ) W wydrążenie wlewamy miód tak żeby zajmował ponad połowe wydrążenia. Dodajemy szczyptę cynamonu można wrzucić rodzynkę , resztę zalewamy rumem. Nakładamy czapeczkę. Układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze. Do wody w której będą parowały się jabłka można dodać 2 łyżki rumu. W zależności od wielkości i gatunku jabłek parujemy koło 20 min ( sprawdzając co jakiś czas ) Gotowe posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Jabłuszka można też upiec w piekarniku w 200 st przez około 15 min
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Klopsiki jarskie 1mały kalafior, 1 jajko, kostka rosołowa, 6 jajek na twardo, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 bułka, sól , pieprz bułkę namoczyć z kostką rosołową, wycisnąć cebulę pokroić i zeszklić pozostałe składniki zmiksować wszystko połączyć, wymieszać, formować małe kulki gotować na parze ok. 20 min można z innymi warzywami pokrojonymi w słupki Zrobić podwójną porcję, bo szybko znikają
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Filet z piersi kaczki z brzoskwinią. Składniki: - 2 piersi kaczki - 4 świeże lub konserwowe brzoskwinie - 1 szalotka - 1 pomarańcza - 40ml (10 małych łyżeczek) portugalskiego wina porto - 4 goździki - sól i pieprz 4 porcje,czas przygotowania ok.30 minut Posiekać szalotkę.Obrać brzoskwinie i pokroić je na plasterki.Wycisnąć pomarańczę.Przekroić każdą z piersi na dwie połówki(kroić wzdłuż piersi) tak aby powstały 4 części.Usunąć tłuszcz.Wyciąć 4 kwadraty papieru o wymiarach 25x25 cm.Na środku każdego kawałka papieru ułożyć posiekaną szalotkę,pierś z kaczki,pokrojone brzoskwinie i jeden goździk.Dokładnie złożyć papier na kształt paczki.Do środka wlać trochę soku pomarańczowego i 2 małe łyżeczki porto.Doprawić solą i pieprzem.Paczki włożyć do niższych i górnych pojemników i gotować przez 10 minut.Wyjąć goździk przed podaniem.Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kiedy można się spodziewać rozwiązania konkursu?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
juz jest rozwiazany oszukany,, bo wiosenne smaki byly brane ;pod uwage
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 7 z 8

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...